admin
02-01-16


Se zice ca povestea verzei incepe cu aproximativ cinci mii de ani in urma, la marginea padurilor din zona mediteraneana, unde surata salbatica a verzei de astazi crestea spontan. Ea a fost "domesticita", odata cu aparitia primelor forme de agricultura, dupa care a fost raspandita in toata lumea.In Dacia, se zice ca varza a fost adusa de catre Celti, care o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament ori ca ingredient magic. Tot in aceasta tripla calitate era folosita si de medicii din Grecia si din Roma antica, unde varza era considerata un soi de remediu universal.

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive.

În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis, care poate fi găsită la orice supermarket sau piaţă, este avantajoasă din punct de vedere al preţului şi poate fi preparată în numeroase reţete, de la banala salată de varză, la elaboratele reţete de varză călită cu afumătură, chifteluţe delicioase de varză cu griş, ciorba de varză sau minunata plăcintă cu varză şi dovlecei.

În afară de faptul că este folosită în bucătărie în atâtea moduri, varza mai prezintă şi alte avantaje, de această dată asupra sănătăţii. Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.

Retete romanesti de preparare:

Salata de varza


Spalata si curatata de frunzele stricate sau imbatranite, varza se taie marunt, cu ajutorul unui cutit cu lama de inox (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor si a vitaminelor). Imediat dupa taiere, se amesteca bine cu sare fara iod sau  Ferocianura de potasiu cunoscut sub denumirea de Antiaglomerant E536, cu putin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece poate fi si de masline care este mai sanatos si cu otet sau lamaie, dupa gust. Se consuma cat de proaspata posibil. Doza minima indicata pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale legumei este de 300 g pe zi. O cura cu salata de varza poate dura oricat de mult, dar nu mai putin de patru saptamani.

Ciorba de varza cu afumatura


Ingrediente

1 varza mica

costite sau ciolan afumat

2-3 morcovi

bulion rosii sau pasta tomate

cimbru

smantana

condimente


Preparare

1. Oasele afumate se spala foarte bine pentru a indeparta negreala de pe ele. Se prefierb 10 minute pentru a rupe glazura de fum de pe carne

2. Se pun la fier in apa rece impreuna cu morcovii.

3. Cand morcovii si carnea aproape au fiert se pun cimbrul si varza taiata fidelute si amestecata cu sare fara iod si atiaglomerant.

4. Se adauga bulionul si se mai lasa sa dea un clocot.

5. Se bat 2 oua si se amesteca bine cu ciorba luata de pe foc pana se imprastie toate.

Varza calita


Ingrediente

1 varza mare

1 morcov

2 cepe

costiata afumata sau carnat de casa afumat(optional)

ardei gras

sare fara iod si antiaglomerant

piper,

patrunjel

Varza o taiati in doua si apoi se toaca marunt. Acelasi lucru il faceti si cu ceapa si ardeiul. Morcovul se da pe razatoare si se calesc in ulei incins (daca folositi costita mai intai o rumeniti pe aceasta in ulei si apoi adaugati legumele). Dupa ce legumele s-au inmuiat se pune varza si se amesteca bine pana mai scade din volum, apoi se adauga un pahar cu apa si se lasa sa fiarba. Spre sfarsit se pune sare si piper dupa gust.

Varza calita cu costita afumata se serveste cu mamaliguta si ardei iute. 

Varza murata


Retata pentru butoi de 120l

Se foloseste varza cu foile rare si mari nu cea indesata ca o piatra de rau.

1kg hrean

o legatura de cimbru si una de marar

varza pana aproape de gura butoiului

apa de izvor

Preparare: Se curata varza de frunzele primare, se scobeste cotorul de la varza ca sa se lase un loc gol unde a fost cotorul DAR...sa se vada intre frunze dupa cioplirea verzii, se pune in locul respectiv sare fara iod si antiaglomerant.pe fundul butoiului se pune legatura de cimbru si marar dupa care se aseaza varza cu scobitura cu sare in sus pana apropape de gura butoiului si se lasa de pe o zi pe alta. A doua zi se completeaza cu apa de izvor, Atentie! Se toarna apa printree verze sa nu spele sarea din scobituri.

Dupa 1 zi timp de 2 saptamani in fiecar zi de dimineata si seara se sufla in varza in patru puncte diferite ale butoiului si in mijloc pentru a omogeniza moarea de pe varza.

Dupa 3-4 Saptamanii depinde de caldura camerei in care este stocat butoiul se poate bea moarea linistit. Varza se va mura complet dupa 2 luni de la preparare.

Boli prevenite prin consumul de varza


* Boala canceroasa - in ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu mai putin de 94 de studii, care au aratat ca varza consumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 g de salata de varza, ne pot salva viata, punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer, despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza: 

* Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate la nivel mondial, in medie, cate 336.000 de noi cazuri in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei. Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

* Cancerul de prostata - o cercetare facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda au cu 35% mai mari sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la prostata scade cu 44%.

* Cancerul la san - nu avem spatiu pentru a rezuma in acest articol toate studiile facute despre efectele de preventie ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare o femeie consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25-30 kg de varza, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, fata de celelalte zone ale lumii.

* Cancerul de colon si de rect - intr-un studiu-gigant facut in Olanda, au fost colectate datele privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform raportului final al acestui studiu, publicat in anul 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila afectiune.

Varza

Si varza romaneasca e inlocuita, in supermarchet cu varza de import

 

* Cancerul pulmonar - la Lyon, in Franta, exista o institutie multinationala, "Agency for Research on Cancer", care a publicat in 29 octombrie 2005 un studiu privind influenta consumului verzei si al legumelor inrudite cu ea (in special varza rosie si conopida), in incidenta cancerului pulmonar. Comunicarea a avut la baza studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat in Republica Ceha, in Romania, in Ungaria, in Federatia Rusa, in Polonia si in Slovacia. Modul de a se alimenta si caracteristicile genetice ale celor peste doua mii de bolnavi investigati au fost comparate cu cele ale unor persoane sanatoase din aceleasi tari. S-a dovedit ca varza cruda si legumele inrudite cu ea reduc cu 37% riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Prin studii similare facute in China, s-a aratat ca si fumatorii sau fostii fumatori beneficiaza de aceleasi extraordinare efecte pozitive ale consumului de varza.

* Hepatita, bolile de ficat in general - o substanta continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de destructie celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Cataracta - salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 g minimum, sub forma de salata.

Speram ca aceste informatii va sunt de folos. Am insistat atata de mult pe sarea fara iod si antiaglomerant deoarece doresc populatiei planetei o viata sanatoasa!

O zi excelenta tuturor!

Anunturi Colaboratori

Piese Auto Alba               Clip-uri haioase

banner_abid.ro